Proftpd zablokowanie możliwości usuwania plików przez użytkowników

W standardowej konfiguracji serwer proftpd daje możliwość usuwania plików przez użytkowników bez względu na konfigurację praw dostępu dla wgrywanych plików. Jeżeli chcemy mieć pewność, że użytkownik nie usunie nic z serwera, musimy dodać do pliku konfiguracyjnego proftpd.conf poniższy wpis:

<Limit DELE>
DenyAll
</Limit>

po restarcie serwera,

root@ubuntu: /etc/init.d/proftpd restart

użytkownicy nie będą mieli możliwości usuwania plików.